Licenssvetsning i Jönköping garantin för kvalité

08 september 2020
jonas olsson

Det finns många yrken idag som är skyddade av en särskild titel. Det innebär att det krävs någon form av legitimation eller licens för att få lov att utöva yrket eller kalla sig vid yrkestiteln. Några exempel är bland annat läkare, polis, psykolog, optiker eller sjuksköterska. Ingen person kan med andra ord göra anspråk på att arbeta som exempelvis polis utan att ha gått i polishögskola och tagit ut en polisexamen.  

Skulle du tro på om någon hävdade att det krävs en licens för att jobba som svetsare? Kanske inte. Du har nog aldrig sett Stefan Löfven flasha med sin svetslegitimation till exempel. Det är också sant, svetsare är ingen skyddad yrkestitel. Men däremot finns det ett begrepp som kallas “licenssvetsning”, och det är inte helt olikt beskrivningen av de reglerade yrkena. Men det handlar snarare om en reglerad metod än ett reglerat yrke. 

 

 

Svetsarna testas varje år

Licenssvetsning i Jönköping får här fungera som exempel. Vad man menar med licenssvetsning är att det är en svetsmetod som har särskilda kvalifikationskrav. Det innebär att kunden kan förvänta sig bra mycket mer av en licenssvetsare än en “vanlig” svetsare. I det här fallet handlar det om att svetsarna i fråga förutom sin ordinarie svetsutbildning har tagit sig igenom ytterligare prövningar eller utvärderingsprocesser som givit dem en särskild kvalifikation.  

Vad som är bra med licenssvetsning är att det är en kontinuerlig process som ständigt uppdateras. En svetsare kan inte jobba med licenssvetsning för alltid bara för att hen vid ett tillfälle kan bocka av kvalifikationskraven. 

Svetsarna fortsätter i regel att utföra prov, ofta årligen, för att försäkras om att de uppfyller kraven för att utföra licenssvetsning. Nästa gång du vill ha någonting svetsat ska du med andra ord leta efter begreppet “licenssvetsning”. Då vet du att det kommer bli ett väl utfört jobb.  

Fler nyheter