Varför är det bra med innertak?

25 mars 2021
jonas olsson

Varje dag vistas vi i miljöer som kontor, industrier och konferensrum, där ljudnivån är hög. Våra barn i skolan omges av skrik och skratt. På arbeten har vi ljudliga diskussioner och på fritiden tar vi in andra hörselintryck på exempelvis idrottsarenor, köpcentrum, gym och så vidare. Så det finns många möteslokaler som har nytta av kontorsakustik.

 

Vad är innertak?

Innertak är byggnadselement som utgör ett rums övre avgränsning. Det kan vara horisontella bjälkslag, skivkonstruktioner eller krökta valv. De har ofta även som uppgift att dölja till exempel ventilation. Innertak består av ljudabsorbenter som hjälper dig att skapa en behaglig arbetsmiljö. 

Ett innertak, till skillnad från ett undertak, monteras i ett rum eller i en lokal direkt på takstolarna – en bjälkslagskonstruktion. Om man vill ha synliga fogar kan man använda gipsskivor. Det finns firmor som både bygger om och bygger nytt. De monterar ljudabsorberande akustiktak, undertak, och väggabsorbenter. Vid nyproduktion isolerar man för värme, fukt och ljud innan det invändiga ytskiktet sätts upp.

 

Olika material

Takskivor finns i många material som exempelvis fibergipsskivor, spånskivor, eller panelbrädor. Om man vill ha synliga fogar på kortsidorna, kan man använda gipsskivor. Dess små toleranser gör dem lämpliga för stora ytor. De har fasade kanter för synliga V-fogar och kräver minimal spackling. 

Vill man ha ett penselmålat innertak så finns det hårt sammanpressat träfiber med putsstruktur, eller enkla med plan struktur som är målade fem gånger. För arbetsplatsen finns undertak i stenull som är ljudabsorberande. Det är perfekt för lokaler och kontorslandskap, utställningshallar, restaurangmiljöer, receptioner, entréhallar och konferenslokaler som behöver mer ljuddämpning. 

Träpanel ger en varm känsla och är bra för miljön. Väljer man panel i textil så har den många fördelar, som exempelvis:

  • dragfri luftfördelning
  • lågt tryckfall
  • låg ljudnivå
  • låg vikt
  • enkel installation
  • behövs ej verktyg

Ett innertak är helt enkelt nödvändigt både för akustiken och en snygg finish. 

Fler nyheter