Kreativitet kontra destruktivitet som leder till klottersanering i Malmö

27 december 2020
Mikael Barani

Kreativitet är mänsklighetens högsta uttrycksform. Det är så varje människa har möjlighet att uttrycka sin egen – unika – själ. Det är dock en muskel som behöver tränas och underhållas. Annars blir den allt svagare.
Eller som den gode Robin Williams en gång i tiden sade: ”Vi får bara en liten gnista av galenskap. Det gäller att inte tappa bort den.”.

Utveckla din kreativitet

Hur just du förvaltar din lilla gnista av galenskap beror på en mängd olika faktorer. Den gemensamma nämnaren tenderar att vara om du uppmuntrades att utforska var den där galenskapen ledde dig – i en konstruktiv miljö. För det finns gott om exempel i samhället på hur den där galenskapen faktiskt har lett oss till ett destruktivt liv.

Ett exempel på detta är klotter. Graffiti i sig är ett sätt för människan att uttrycka sig i konst. Klotter blir det när man istället använder det uttrycket till att förstöra ytor. 
Det finns såklart lösningar. Till exempel genom att skapa lagliga ytor för graffiti och att se till att vi skapar människor som inte har ett behov av att skriva av sig sina tankar på ett sätt som förstör andras ytor.

För även om Hustvättarna rycker ut för att rengöra klotter så är detta en kortsiktig lösning som finns på https://hustvattarna.se/klottersanering.
Ska vi ha ett hållbart samhälle så handlar det som sagt om att skapa trygga människor och platser där vi faktiskt får tillfälle till att uttrycka oss själva – oavsett om det handlar om grafisk konst, sång, dans eller något annat.

För vi människor är kreativa varelser. Det är genom skapandet som vi kanske till och med känner att vi kommer i kontakt med något som står bortom oss själva.
För vem har inte spelat på ett instrument, sjungit eller målat och ibland känt att kreativiteten är något som leds igenom oss?

Fler nyheter