Lös en Rubiks kub i sommar

26 juni 2020
Cecilia Olsson

Om man vill anta en klassisk utmaning som man enkelt kan ta med sig överallt ska man skaffa en Rubiks kub. De kan hålla en sysselsatt under väldigt lång tid, så att man verkligen får gnugga geniknölarna.

Den klassiska Rubiks kuben är 3×3 och kan lösas av alla, det är inte så att man måste vara ett geni för att kunna lösa kuben, det gäller bara att ha tålamod. Då man lärt sig lösa kuben kan man gå vidare till att försöka göra det med så få drag som möjligt eller på kortast möjliga tid. 

När man känner sig färdig med klassikern så kan man gå vidare till en större storlek, vad sägs om att kunna lägga till en Rubiks kub 13×13 till listan av avklarade utmaningar? 

Rubiks kub finns i flera storlekar

En Rubiks kub kommer i många olika storlekar, förutom den klassiska 3×3 kan man hitta både mindre (2×2) och större från 4×4 och uppåt. Kuben som är 2×2 kan kännas lättare eftersom det är färre bitar att ta hänsyn till, det kan dock vara så att det känns klurigare för en van Rubiks kub lösare eftersom de ofta utgår från centrumbitarna (som det inte finns någon av på 2×2 kuben) när de löser kuben.

Kuben blir generellt svårare att lösa ju fler rutor den har, det sägs dock att efter 5×5 så blir det egentligen inte svårare utan tar bara längre tid. Kuber med ojämnt antal bitar är i regel lättare att lösa eftersom de har fasta centrumbitar. 

Hitta den som passar bäst 

Det finns även varianter av Rubiks kub som har andra geometriska former, förutom kuber så kan man hitta pyramider, sfärer, så kallade megaminx (vilket är 12-sidiga tärningar), med mera. Hos MasterCubeStore hittar man ett mycket brett urval av Rubiks kuber från 2×2 ända upp till 17×17.

Fler nyheter