Uppsök tandläkare vid tandvärk

25 februari 2021
Cecilia Olsson

Om man drabbas av tandvärk så är det oftast ett tecken på att en eller flera tänder på något sätt har skadats. Anledningen till att det gör ont är oftast för att tandens (eller tändernas) nerv har blivit inflammerad eller infekterad. Vanliga orsaker till tandvärk är till exempel hål i tänderna, infektion under en tand som är eller bör rotfyllas, synliga tandhalsar, tandsprickor, skador på tanden med mera. Oberoende av vilken orsak som ligger till grund för värken så gör man klokast i att uppsöka en tandläkarmottagning för att åtgärda problemet. 

Symtomen kan se olika ut

Det är bra att försöka åtgärda felet så snart som möjligt eftersom det annars kan växa sig större, vilket också ofta innebär att symtomen blir värre. Beroende på vad som orsakar tandvärken kan det variera var i munnen det gör ont samt hur ont det gör. Smärtan kan också stråla ut i ett större område vilket kan göra det svårt att säga exakt var det gör ont.

De allra vanligaste symtomen som brukar uppstå vid tandvärk är ilningar som blir värre och mer ihållande desto längre tiden går, huggande smärta samt molande värk som kan komma och gå. Det är i sin tur även vanligt att värken påverkar annat såsom att man får svårt att sova och äta, man blir irriterad, orolig samt trött och man får problem att borsta tänderna. 

Boka en akuttid vid besvärlig tandvärk

Har man svår tandvärk brukar det behövas en akuttid hos tandläkaren. Vid en noggrann undersökning kan tandläkaren konstatera vad som är fel samt lägga upp en behandlingsplan, ofta behövs det fler besök efter akuttiden för att åtgärda problemet ordentligt. Den som är i behov av akuttandvård i Järfälla kan vända sig till Glorident AB. De utför tandvård och undersökningar i en lugn och trygg miljö samt har mer än 20 års erfarenhet, läs mer på tandläkarejärfälla.com.

Fler nyheter