Ventilationskontroll för familjens bästa

23 maj 2022
Lily Hansen

editorial

Fastighetsägare och hyresvärdar känner väl till det faktum att ventilationskontroll är nödvändig. Den är rentav obligatorisk i de flesta fastigheter, och det beror på att det är så viktigt för allas hälsa att inandas ren luft. Man kollar att ventilationsanläggningen fungerar och man rensar ut smuts.

Det är viktigt att anlita experter på ventilation, så att man får åtgärden rätt gjord och dokumenterad. Den här kontrollen ska vara återkommande, med jämna mellanrum, och det säkerställer att inget händer som är ohälsosamt. Filter ska bytas och man kollar också upp att allt är helt och sitter rätt.

 

I offentliga lokaler är det livsviktigt

Det finns många allergiker och folk som har luftrörsproblem. När man besöker en offentlig lokal, som exempelvis ett bibliotek eller stadshus, ska luften vara bra där. Extra viktigt är det när många personer vistas samtidigt i en lokal under lång tid.

Äldreboenden, förskolor och klassrum är sådana lokaler där man måste vara noga med luftens kvalitet. Men även i hyreshus är det lagstiftat om OVK, och det är för att hyresgästerna är beroende av att värden fullgör sina skyldigheter och verkligen kollar upp ventilationen i huset.

 

ventilationskontroll

 

Rensade rör med ventilationskontroll

Bara att få bort smuts och sotpartiklar inuti rören gör mycket för luften inomhus. Ännu viktigare är det att kontrollera så att det inte finns något som alstrar skadliga mikrober, som kan komma med ut i luften i lokalen. Döda fåglar eller möss kan exempelvis vara ovälkomna fynd i en ventilationstrumma.

Ventilationskontrollen är som en hälsokontroll på huset, för om det finns något som är fel eller avvikande, kommer inspektören att hitta det och åtgärda det direkt. Det är bra att vara säker på att man alltid har rensade rör i sin fastighet. Det är bara en liten del av vad en fastighetsägare ska tänka på, men det är en mycket viktig del.

Fler nyheter