Allt du ville veta om bokbinderi, men var rädd för att fråga.

18 juli 2022
Rene Churquina

editorial

När de flesta människor tänker på bokbinderi tänker de på en dammig gammal man som syr läderband för hand i en mörk källare. Även om det fortfarande finns några hantverkare som utövar detta traditionella hantverk har bokbinderiet kommit långt under de senaste decennierna. I dag erbjuder bokbindare ett brett utbud av tjänster som kan hjälpa dig med alla dina bokbindningsbehov. I det här blogginlägget kommer vi att besvara några av de vanligaste frågorna om bokbinderi.

Vad gör en bokbindare?

En modern bokbinderi kan sätta upp långa samlingar av böcker så kallade band, gjorda i kvalitetsmaterial som till exempel skinn. Bokbinderier kan binda tidskrifter, protokoll, pappersband, dummies, pergamentband och konstmappar till exempel. Bokbinderier kan också specialtillverka bokförvaring och andra tillbehör för böcker. Bokbindare är utbildade yrkesmän som kan hjälpa till att återställa dina böcker till deras ursprungliga skick. De kan också skapa anpassade bindningar för nya böcker. Några av dessa är mycket skickliga yrkesmän och tillhör en egen Bokbindarmästareförening.

Kan man reparera gamla böcker?

Ja, Om boken är värdefull eller har ett sentimentalt värde kan den vara värd att reparera. De flesta gamla böcker kan repareras av en bokbindare. Det är dock viktigt att notera att inte alla böcker är värda att repareras. Bokens gamla pärm och rygg tas bort och man klistrar på nya specialtillverkade bokpärmar. Om bokens blad är skadade kan man till och med göra reparation av de trasiga bladen eller trycka upp rivna blad på nytt om man har texten kvar.

Hur hittar man en bokbindare i Stockholm?

Om du letar efter en bokbindare i Stockholm finns det några alternativ. Du kan söka på nätet efter bokbindare i ditt område. Du kan också be ditt lokala bibliotek eller din bokhandel om rekommendationer. Det finns några välrenommerade och kända bokbinderier i Stockholm. Några av dessa har anlitats av Nobel Museet och är medlemmar i Svenska Bokbinderiföreningen. Du kan kan läsa mer här: http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/

 

 

 

Fler nyheter