Borra för bergvärme i Västerås

14 april 2021
jonas olsson

Hur konstigt det än låter så är bergvärme faktiskt solenergi som lagrats djupt nere i marken. För att kunna nyttja energikällan måste man först borra djupt ner i berget och anlägga en energibrunn – det är därför som kostnaden för att installera bergvärme är så hög. Men å andra sidan klarar en bergvärmepump att leverera massor av energi och värme även vid riktigt låga utomhustemperaturer, något som inte alla värmepumpar gör.

Till skillnad från en vanlig brunnsborrning efter vatten, måste man vid anläggandet av en energibrunn först ansöka om tillstånd hos kommunen. Detta eftersom en brunnsborrning alltid innebär en viss miljörisk och kan skada grundvattnet. Man måste också ta reda på om grannen kanske redan har installerat bergvärme. Detta eftersom energibrunnar som ligger för nära varandra tenderar att konkurrera och då inte fungerar som de ska. Har man en väldigt liten tomt och ont om utrymme kan man komma runt problemet med närheten till grannens energibrunn genom att borra brunnen snett. 

 

 

Använd rot-avdraget vid brunnsborrning

Funderar man på att installera bergvärme i Västerås kan det vara en fördel att vända sig till ett företag som erbjuder totalentreprenad som exempelvis; http://www.borrwik.se/. Att låta ett och samma företag sköta både brunnsborrning och installation av värmepump har flera fördelar. Dels blir det oftast billigare, men arbetet går också snabbare. Skulle det uppstå problem eller om värmepumpen måste servas vet man också vem man ska vända sig till. 

När man installerar bergvärme och borrar en energibrunn har man rätt att använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Men det kan ändå vara en god idé att jämföra priser mellan några olika företag innan man bestämmer sig. Självklart ska det företag som man väljer vara certifierat och ha stor erfarenhet av brunnsborrning. Det kan också vara bra att be om referenser och att även kolla upp dessa.

Fler nyheter