En glasstav kan ge dig en ny syn på tillvaron

21 mars 2022
william eriksson

editorial

Som gemene man kanske man inte funderar så mycket på vad man eventuellt kan använda en glasstav till. Men Shanghai Museum of Glass i Kina är bara alltför smärtsamt medvetna om detta. Sommaren 2020 stod de nämligen inför att en glasskulptur – helt gjord av små glasstavar – krossades av två vilda ungar.

Glasskulpturen var värderad till 64 000 dollar och bestod av 30 000 små glasstavar. Den tog konstnären Miguel Arriba 500 timmar att sätta ihop. Det var ett klassiskt fall av två föräldrar som inte tyckte det var så noga att tygla sina barn när deras lek nära slottet blev vild.

Inte första gången ett konstverk av glas gått sönder på museet

2016 hände något liknande på museet. Återigen var det okontrollerade barn som förstörde en glasskulptur. Denna gång av konstnären Shelly Xue. Övervakningskameran filmade allt och visade inte upp några försök från föräldrarna att stoppa händelsen. I stället dokumenterade de allt med mobilkameran.

Konstverket hette ‘Angel is Waiting’ och tog konstnären två år att skapa. Shelly valde att inte återskapa konstverket utan döpte i stället om det till Broken och kompletterade med en videomonitor som visar den inspelade händelsen från övervakningskameran.
Man får väl utgå ifrån att barnen och föräldrarna inte återbesökte utställningen.

 

glasrör

 

Men var vänder man sig om man behöver 30 000 glasstavar?

Hur tragiskt man än kan känna att denna förstörelse är så är det inte omöjligt att återskapa ett krossat konstverk. Det tar tid och pengar, men tillgången till glasstavar finns det flera företag som kan tillgodose.

Är du konstnär som blev inspirerad av att skapa ditt eget konstverk av glasstavar så tänkt på två saker. 

  1. Kontakta ett företag som kan förse dig  med tillräckligt många specialtillverkade glasstavar. 
  2. Se till att barn hålls väldigt långt borta från konstverket. Alltid.

Detta var bara ett av väldigt många användningsområden för glasstavar. De förekommer även mycket inom industri och belysning. 

Fler nyheter