Kommunikation är A och O med en jaktradio  

18 januari 2022
patrick pettersson

editorial

När du är ute i vildmarken så har du ofta inte tillräcklig täckning på mobilen. Om du är ute med vänner så är kommunikation viktigt om ni kommer ifrån varandra vid jaktsäsong. Kom ihåg att ni går med laddade vapen och då måste du veta var du har dina kollegor i skogen.

Mycket kan gå fel när det är jaktsäsong, skogen kan vara förrädisk och även den mest erfarna kan gå vilse eller hamna i en trängd situation med ett vilt djur av någon anledning. I en jaktsituation och med ett djur som ett vildsvin är det inte ovanligt att djuret överlever en kula och blir sedan går in i överlevnadsläge. Ett pressat djur är ett farligt djur.

jaktradio

Det är i sådana lägen som du måste kunna kommunicera med dina kollegor ute i skogen. Det är där en jaktradio kommer till hands då den är oberoende av ett mobilnät. Även om du inte är i en utsatt situation när du är ute och jagar så måste du kunna meddela var du befinner dig. Detta för att undvika skott i din riktning. Med skarpladdade vapen måste säkerheten gå först och då är kommunikationen mellan dig och andra jägare något av de viktigaste verktygen du kan använda dig av.

Lång räckvidd

Kommunikation på långa avstånd är viktigt i en jaktsituation. Med en jaktradio kan du få det avstånd du önskar och med en antenn kan du förlänga räckvidden ytterligare. Den klassiska jaktradion kommer i ett analogt utförande, men nyare varianter kommer i ett digitalt utförande som har bluetooth, vilket gör att den kan kopplas upp till trådlösa hörlurar för att slippa kablar.

Med en digital jaktradio behöver mottagaren också ha en digital sådan för att tekniken ska fungera, men det finns också digitala jaktradios där man kan ställa in analog funktion för att kunna nå alla. 

Fler nyheter