Lär dig tala tonernas språk

10 maj 2020
Mikael Barani

Ljudet av pianotangenterna fyller hörlurarna med sitt lugnande ljud. För visst är det något speciellt med just detta klaviatur som får tankarna att plana ut, lite som dimma som upplöses av den allt mer varma förmiddagssolen.
Riktigt bra musik har denna effekt på oss. Den får oss att känna oss lite lättare i själen och kanske till och med ger ett nytt perspektiv på det liv som vi lever just nu. För många är musiken nästan som en bekant. En vän som man vet att man alltid kan lita på. Att lyssna på favoritlåten när man känner sig nedstämd, är i behov av inspiration eller bara vill känna sig upplyft är något som många av oss gör.
Att musik på det sätter är ett språk som verkligen talar till oss råder det med andra ord inte några tvivel om.

En gång i tiden var just pianot också det givna instrumentet som man skulle börja spela på när det var dags för att lära sig lira i skolan. Gitarren var förstås en god tvåa men pianot hade något mer aktningsvärt över sig. Kanske har läger förändrats idag, i motsats till pianot som fortfarande ser likadant ut. Kolla bara på http://www.fyrispiano.se/ om du vill hitta ett till ett bra pris.

Att kunna spela piano är dock i allra högsta grad aktuellt även idag. Om man som ung musiker vill ge sig ut i branschen så produceras ju en stor del av musiken genom programmering. Här är det naturligt att utgå ifrån klaviaturen. Inte bara för att det är så man enklast matar in toner i musikprogrammet, utan för att pianot rent tonalt erbjuder ett så vitt omfång. 
Instrument som gitarren kan helt enkelt inte mäta sig med pianots möjligheter ur det perspektivet. Sedan har gitarren andra styrkor, men det är ett ämne för en senare diskussion.

 

Fler nyheter