Visdom som hjälper dig ut ur missbruk i Malmö

02 augusti 2021
Mikael Barani

Det fattas något i det moderna samhället. Något som våra förfäder hade men som vi, i många delar av väst, har gjort oss av med: kunskapen i hur man hanterar den inre världen.
För vad ska vi egentligen med skolan till om den inte lär ut det mest grundläggande av allt: hur vi tar hand om oss själva?

En stig som leder inåt

Att vi är i starkt behov av denna kunskaps börjar för allt fler te sig tydlig. För hur ska vi annars få rätsida på moderna fenomen som att bli utbränd och en allmän känsla av vilsenhet här i livet.
Det är lite som att vi i den moderna världen ser våra liv som hus där det gäller att bygga så högt som möjligt. Samtidigt glömmer vi bort grunden och gömmer undan allt skräp i den grunda källare som vi har – tills den en dag svämmar över och huset faller.

Inte undra på att människor tappar styrseln över sig själva och råkar ut för saker som missbruk i Malmö. Lär vi oss inte att hantera vår emotionella värld styrs vi också omedvetet av dess makt över oss.
Man skulle kunna säga att vi står försvarslösa inför vårt eget inre. Vi faller till föga för våra impulser utan att riktigt förstå varför det är så.

Här behövs det som sagt någon sorts utbildning, från start, där vi lär oss att förstå vad vårt inre kommunicerar. Annars är risken som sagt stor att vi hamnar på intensivkurs när krisen på många sätt har slagit till.
Då handlar det istället om att släcka bränder än att bygga en god grund för ett liv som är konstruktivt. 

Som tur är finns det idag gott om resurser – både nya såväl som uråldriga – där vi faktiskt kan få instruktioner i hur vi kan leva på ett hållbart sätt.
Den som söker skall finna.

Fler nyheter