En djuraffär i Stockholm som har allt du behöver till katten

28 november 2020
Cecilia Olsson

En katt kan vara ett riktigt bra sällskap och kan bli en riktigt god vän till alla i familjen. Katter är i regel mer självständiga än hundar vilket kan göra att de inte kräver lika mycket uppfostran som en valp, men det är fortfarande viktigt att ta hand om katten på bästa sätt och ge den allt den behöver, från omtanke till rätt mat.

Skaffa inte katt om du är borta mycket

Innan man skaffar en katt så är det viktigt att fundera över om man kommer ha möjlighet att ta hand om den. Det finns allt för många trista historier om stackars sommarkatter som blivit övergivna då familjen lämnat sitt sommarställe eller katter som helt enkelt får spendera allt för mycket tid i ensamhet. Trots att katter anses vara väldigt självständiga så behöver de precis som oss människor sällskap och närhet utöver behov som mat, vatten och träning. 

Kattunge eller inte?

Fundera även över om ni ska ha en vuxen katt eller kattunge. Visst är kattungar otroligt söta, men de kräver precis som valpar uppfostran om de ska bli rumsrena. Kattungar är dessutom ofta väldigt vilda i jämförelse med vuxna katter och kan gärna få för sig att busa när lampan släckts på kvällen, så räkna med att första tiden kan medföra vissa sömnstörningar. Väljer man istället en vuxen katt kan omställningen bli något lugnare även fast den också behöver tid att anpassa sig till sitt nya hem.

Ge katten vad den behöver

Se till att förbereda hemmet inför kattens ankomst. Vare sig det handlar om en vuxen katt eller kattunge så är det viktigt att rensa bort saker som kan vara farligt för den i hemmet. Se även till att det finns sådant som katter i regel behöver, exempelvis en bädd, något den kan klättra och klösa på, en kattlåda med sand, leksaker, bra foder samt mat- och vattenskålar.

Allt detta och ännu mer hittar du hos Arken Zoo. De har bland annat en stor djuraffär i Stockholm, närmare bestämt på Kungsholmen, där du kan få tips och råd från experter på vad som är bäst för din nya familjemedlem. 

Fler nyheter