Skogsförvaltning hjälper skogen på traven

23 maj 2022
william eriksson

Ta ett djupt andetag. Andas ut. Och andas in igen. Slut ögonen och känn dofterna. Det här var en känsla som du kanske hade glömt bort hur den kändes. Dofterna av mossa, bark och rötter. Den friska skogsluften svalkar ansiktet med en stilla bris. Kanske hör du syrsorna i bakgrunden. Här är utan tvekan en plats att samla energi när stressen hemma i stan blir för stor. Till skogen kan du alltid åka för att komma bort från avgaser, trängsel och annat som du ibland vill undvika.

Det finns till och med gott om forskning som vittnar om hur bra skogen är för hälsan. Att komma ut i skog och natur kan på många sätt dämpa både stress och ångest. Med andra ord finns det naturligtvis skäl för de flesta människor att ta en resa ut bland träd och mossa och få lite skit under naglarna. Bara för någon timme eller så. Det är som sagt en underbar källa för energi som alla borde ha tillgång till.

 

skog

Hjälp med skogen

För att skogens ka vara den där underbara plats du vill att det ska vara måste naturligtvis någon sköta om den. Det är det som kallas för skogsförvaltning. Någon som kan hjälpa skogen att rensa bort sjuka träd och ge möjlighet för nya träd att växa sig stora, gamla och friska. Man skulle kunna tro att skogen sköter sig själv. Det har ju funnits skog långt före människan fanns. Men faktum är att även skogen kan behöva lite hjälp på traven ibland.

Skogsförvaltning är förstås också aktuellt för dig som kanske äger mark i skogen. Sannolikt vill du kanske använda dig av en del av träden för att sälja virke. Det kan ju gå till möbler, papper, ved och mycket därtill. Det praktiska arbetet kring detta ingår också i skogsförvaltning. 

Fler nyheter