Klassisk belysningsdesign går aldrig ur tiden

19 februari 2020
patrick pettersson
Klassisk belysningsdesign går aldrig ur tiden

Det danska belysningsföretaget Louis Poulsen grundades 1874 och har sedan dess tillverkat några av de mest kända nordiska ljusprodukterna. Funktion före form och formen följer ljuset. Det sammanfattar deras idé om ljusdesign och känns helt rätt för oss nordbor. Två av de mest kända designklassikerna som aldrig tycks gå ur tiden är PH-lampan och AJ-lampan, namngivna efter formgivarnas initialer och som sedan finns i mängder av varianter. PH-lampan är döpt efter Poul Henningsen som alltid arbetade nära företaget Louis Poulsen ända sedan den första PH-lampan gjordes under 1920-talet. 

Det första designhotellet

 

1960 invigdes i Köpenhamn världens första designhotell, SAS Royal Hotel. Det var tänkt att bli en naturlig landningsplats för främst de amerikanska turister som nu hade börjat flyga till Norden. Tanken var att arkitekturen och interiören skulle ha samma linje och därför fick chefsarkitekten och designern Arne Jacobsen ansvara för utformningen av både den strikta exteriören samt alla möbler, ända ner till bestickens former. Några av de mest kända designföremålen, som ständigt fortsätter att tillverkas, skapades från början till hotellet, bland annat AJ-lampan, känd för sin behagliga geometriska enkelhet. Denna louis poulsen lampa finns att köpa i en mängd färger och för både utomhus- och inomhusbruk. 

 

 

Naturtroget dagsljus även inomhus

Några av de senare årens design som man hittar om man söker en louis poulsen lampa är de vackra ljusa taklamporna, signerade Louise Campbell. Eftersom Louise Campbell alltid varit intresserad av dagsljuset, vill hon med sin design få in ett så naturtroget dagsljus som möjligt även inomhus. I serien Collage skapas mönster som bryter ljuset och ger en illusion av stilla rörelse i rummet. Upplevelsen blir som när dagsljuset bryter igenom naturliga element som vind, sol och moln bland gräs eller grenar. Dess tre lager av skärmar liknar först vitt, mönstrat, tunt papper, eller vit spets, men är skapade av akryl och aluminium. 

 

Fler nyheter